Direct na mijn opleiding voor nabestaandenbegeleiding heb ik mij aangesloten bij het Landelijk Platform voor Nabestaandenzorg. Als aspirant-lid krijg ik helaas nog geen vermelding op de website. Vanaf de maand mei wel.

Gelukkig mocht ik wel al deelnemen aan een fantastische lezing door Sander van der Meer van Digital Life Legancy. 

Tijdens deze lezing werd uitgelegd hoe belangrijk het is dat je apparatuur zoals telefoon, tablet, computer of laptop toegankelijk is voor nabestaanden. Hoeveel dierbare herinneringen die digitaal zijn opgeslagen kunnen er bijdragen aan de verwerking van verlies. Daarnaast is het vooral handig om toegang te hebben tot de documenten, e-mailadressen, documenten van een overledene.

Omdat het vrijwel onmogelijk is om zonder beschadigingen of verlies van informatie telefoons, laptops of computers toegankelijk te krijgen zonder wachtwoord is het raadzaam om dit te regelen. Of je nu jong of oud bent zorg voor een naslagwerk waarin je wachtwoorden goed zijn opgeslagen. Direct na afloop thuis ben ik ook weer even in mijn eigen wachtwoorden gedoken.
Door het opzetten van deze dienstverlening word ik regelmatig zelf ook weer even met beide beentjes op de grond gezet.

Daarnaast is het dan ook weer belangrijk dat nabestaanden weten waar je deze wachtwoorden en inlogcodes bewaart.

Daarom is het ook heel belangrijk om een telefoonabonnement van een overleden iemand niet direct op te zeggen. Bedrijven zullen namelijk nooit wachtwoorden van een telefoon of laptop geven.
Tegenwoordig maak je vaak gebruik van tweestapsverificatie. Na overlijden heeft de nabestaande dan de telefoon nodig om dit toe te kunnen passen.  Als het abonnement is opgezegd dan kan dit helaas niet meer.

Maak iemand verantwoordelijk voor je digitale erfenis zoals telefoons, laptops, externe harde schijven. Vergeet hierbij niet je e-mail en sociale media-accounts. Voorkom altijd dat iedereen gaat proberen in te loggen. Wie oh wie laat je dit doen? Maak het bespreekbaar.

Dit onderdeel van je nalatenschap kan voor veel frustratie en daardoor nog meer verdriet zorgen. Jij hebt in dit geval de sleutel in handen om te zorgen voor een goed en vlotte afhandeling van je nalatenschap.

 

Related Articles