Het direct opzeggen van een mobiel nummer na iemands overlijden kan problemen veroorzaken. Dit omdat het nummer nog verbonden is met verschillende accounts, zoals sociale media, banken of andere belangrijke services. Het is beter om dit nummer tijdelijk te behouden om toegang te krijgen tot deze accounts en deze stapjevoorstapje en kan op een gecontroleerde manier te sluiten of over te dragen aan nabestaanden. Vooral bij het afhandelen van de nalatenschap kan dit onnodige complicaties en moeilijkheden voorkomen.

Ik geef je 5 tips waarom een mobiel nummer niet direct opgezegd moet worden:

 

1.Een mobiele telefoon is daarnaast ook een groot naslagwerk van alle contacten van een overleden persoon.
Hopelijk heeft de overledene een nalatenschapsdossier waarin vermeld staat wat de wensen zijn m.b.t.  sociale media, e-mail en dergelijke gedaan moet worden na het overlijden. Samen met Lammy Wolfslag Mijn Nalatenschapscoach ben ik een dergelijk dossier aan het ontwikkelen.

2.Zorg in ieder geval dat de toegangscode van het toestel bekend is want telefoonproviders gaan deze echt niet geven. Je kunt een pincode zelf resetten als je de Pukcode weet. Deze kun je wel opvragen bij de provider.

3.Het behouden van het mobiele nummer van een overleden persoon kan een emotionele waarde hebben voor de nabestaanden. Het kan helpen bij het bewaren van een gevoel van verbondenheid en een herinnering aan de persoon.Als er een voicemail welkomstboodschap is ingesproken kan het fijn zijn om de stem nog even te horen en deze vast te leggen.

4.Dierbare whatsappberichten kun je opslaan, eventueel uitprinten en bewaren in een boekje. Als whatsapp lange tijd niet gebruikt wordt dan veranderd de profielfoto in de standaard, grijze silhouet. Er kunnen dan meldingen komen dat de gebruiker uitgelogd wordt uit groepen.

5.Had de overledene een abonnement bij zijn of haar mobiele telefoon?  Om kosten te besparen kun je deze om laten zetten naar sim-only of een pre-paid abonnement. Hiervoor heb je een verklaring van erfrecht nodig. In zo’n verklaring staat wie de erfgenamen zijn.

Bonus tip: Maak een back-up van de foto’s die op het toestel staan. Wellicht wil of kun je die foto’s nu nog niet bekijken maar je wilt ze ook niet kwijt.

Als nalatenschapsondersteuner en nabestaandenbegeleider kan  ik zowel op praktisch als emotioneel gebied   ondersteunen en begeleiden door een luisterend oor te bieden en regelzaken samen aan te pakken. Ook zaken rondom mobiele telefonie horen hierbij.  Na verloop van tijd kunnen we indien gewenst samen de spullen van de overledene op ruimen.

 

 

Related Articles